Erasmus+ KA2: STROKOVNO USPOSABLJANJE V SLOVENIJI

                   

STROKOVNO USPOSABLJANJE V SLOVENIJI

Poročilo o strokovnem usposabljanju z ogledi dobrih praks v programu Erasmus+ KA2, v Sloveniji, v obdobju od 11. 9. do 15. 9. 2017

Organizator ogleda dobrih praks v Sloveniji, ki se je izvajala od 11. 9 do 15. 9. 2017, je bila Socialna zbornica Slovenije. Ogledi dobrih praks niso bili omejeni samo na Ljubljano, ampak smo v okviru ogleda dobrih praks bili tudi v Postojni, Logatcu in Jesenicah.

Zbrali smo se predstavniki vseh partnerskih institucij in predstavniki drugih slovenskih socialnih partnerjev. Prav tako so nas obiskali tudi predstavniki Nacionalne agencije CMEPIUS, katerim smo predstavili potek izvajanja vseh faz projekta.

Fotografija 1: Strokovno usposabljanje v Izobraževalnem centru Socialne zbornice Slovenije (Foto: Arhiv GeRI)

Predstavile so se organizacije, ki v slovenskem prostoru aktivno delujejo na področju migrantske problematike, in sicer:

 1. UNICEF,
 2. Slovenska filantropija,
 3. HUMANITAS,
 4. Azilni dom Logatec,
 5. Azilni center Postojna,
 6. OŠ Livada iz Ljubljane,
 7. Društvo Odnos iz Ljubljane,
 8. Cene Štupar iz Ljubljane,
 9. Inštitut za Afriške študije iz Ljubljane,
 10. Drugi dom iz Ljubljane,
 11. Center za poklicno usposabljanje v Ljubljani,
 12. Društvo Up iz Jesenic,
 13. Zavod Global je predstavil projekt Skuhna, v okviru katerega so pripravili kulinarični dogodek.

Partnerske organizacije smo pridobile pogled v obširno delovanje programov in projektov, ki delujejo za uspešno integracijo migrantov v slovenski prostor, ki bodo dobra podlaga za oblikovanje pilotnega projekta in projektnih rezultatov.

Fotografija 2: Kulturni program v okviru strokovno usposabljanje v Ljubljani (Foto: Arhiv GeRI)

Udeleženci usposabljanja so bili navdušenim nad izredno dobro in vsebinsko bogatem organiziranem programu strokovnega usposabljanja in ogledov dobrih praks. Izpostavili so številne pozitivne učinke usposabljanja na ravni posameznika – udeleženca, na ravni sodelovanja med projektnimi institucijami in na ravni okolja, saj se učinki sodelovanja v okviru celostne skrbi in obravnave za migrante odraža na lokalni, regionalni, nacionalni in transnacionalni ravni.

Del izvedbe programa je izvedel tudi Gerontološki raziskovalni inštitut, ki je organiziral poslovno delovno kosilo in tudi kulturni program z ogledom Ljubljane. S tem so udeleženci usposabljanja pridobili tudi vpogled v širši družbeno – kulturni milje Slovenije, kar je ključno za razumevanje odziva slovenske družbe na migrantsko problematiko in uspešnost njihove integracije.

Pripravila: dr. Barbara Grintal

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja