Aktivna udeležba na strokovnem posvetu Gerontološkega društva Slovenije

Gerontološko društvo Slovenije, ki se v slovenskem prostoru že 52 let zavzema za razumevanje procesa staranja in krepitev kakovosti življenja v starosti, je v četrtek 17. junija 2021 organiziralo strokovni posvet z naslovom »Ljubljana – starejšim prijazno mesto: izboljšanje socialne vključenosti starejših v Mestni občini Ljubljana po pandemiji COVID-19«. Izvedbo strokovnega posveta je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.

Sodelovalo je 25 strokovnjakov – tudi doc. dr. Barbara Grintal in doc. dr. Nikolaj Lipič – ki so razpravljali  o dilemah in izzivih socialne izključenosti starejših v Mestni občini Ljubljana, v času pandemije COVID-19. Posebno pozornost so v zaključni razpravi namenili iskanju novih in inovativnih pristopov za postopno vzpostavljanje in izboljšanje socialne vključenosti starejših v času po pandemiji, ki je še posebej zaznamovala starejše Ljubljančanke in Ljubljančane.

V razpravi so izpostavili, da so starejši v tej zdravstveni, posledično pa tudi družbeni krizi, še posebej ranljiva ciljna skupina, ki ji je potrebno tako v lokalnem okolju Mestne občine Ljubljana, kot tudi s podporo države, namenili več strokovne pozornosti na vseh področjih družbenega življenja. Ugotavljajo, da je napredek na področju izboljšanja socialne vključenosti starejših po pandemiji možen le s povezovanjem in skupnim sodelovanjem vseh deležnikov na področju obravnave, skrbi in dela s starejšimi: različnih strok, institucij, strokovnih združenj in nevladnih organizacij, saj le povezani in sodelovalni lahko udejanjamo skupno vizijo, da je »Ljubljana starejšim prijazno mesto« na vseh področjih družbene realnosti, tako v lokalnem, ko tudi širše regionalnem in nacionalnem smislu.

Povezava do spletne strani Gerontološkega društva Slovenije: http://posvet.gds.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja